Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Λοιπόν είναι πραγματικά ένα θέμα το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τον πολίτη. Ότι η καθημερινότητα του είναι που είναι δύσκολη, χρειάζεται μια μεγαλύτερη ασφάλεια, μια μεγαλύτερη μετ΄ επιτάσεως -ας πούμε- παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας για να μην αισθάνεται και την ανασφάλεια. Βλέπετε ότι έχουν πυκνώσει και τα φαινόμενα της βίας, των κουκουλοφόρων, των κλοπών. Και επειδή ανακοινώσατε ότι οι αστυνομικοί, -πώς το είπατε να το θυμηθώ- δεν είναι ούτε ορντινάντσες, ούτε υπηρεσίες επιφανών πρέπει να βοηθούν το κοινωνικό σύνολο, όσο λιγότεροι, δεν λέμε να μειωθεί η ασφάλεια κάποιων επωνύμων, αλλά όσοι λιγότεροι είναι εκεί θα πάνε στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι δεν είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Μπλιάτκα, προφανώς οι αστυνομικοί δεν είναι στην ατομική υπηρεσία κανενός. Δεν είναι ορντινάντσες, δεν είναι αυτοί που πρέπει να κουβαλάνε τα πράγματα κανενός. Είναι στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου πρωταρχικά και είναι στην υπηρεσία της γενικότερης ασφάλειας. Εξάλλου, ξέρετε πού πάσχει το πρόβλημα της ασφάλειας: Πάσχει στην καθημερινότητα, στο δρόμο, στο σπίτι που λέγατε κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν πράγματα τους από κάποιους κλέφτες. Ακριβώς εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια του κοινού πολίτη, του απλού πολίτη, που είναι ο πλέον ανυπεράσπιστος. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και κινούμαστε με αποφασιστικότητα. Και εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις γιατί θίγονται συμφέροντα, θίγονται νοοτροπίες.
Δημοσιογράφος: Τώρα εσείς έτσι υπαινιχθήκατε κάτι. Τα καθήκοντα είναι η προστασία. Δεν είναι τώρα για να κουβαλάμε τα προσωπικά αντικείμενα ή ξέρω εγώ… Υπαινιχθήκατε κάτι τέτοιο, ας πούμε. Έχετε υπόψη σας περιπτώσεις;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα ξέρουμε, έχουμε δει όλοι καταστάσεις απαράδεκτες. Ξέρουμε τη νοοτροπία που υπήρχε για δεκαετίες ολόκληρες: Να φυτεύουμε Αστυνομικά Τμήματα παντού, νομίζοντας ότι μόνο το κτίριο παρέχει ασφάλεια. Να έχουμε, πάρα πολλοί να έχουν αστυνομικούς σαν προσωπική φρουρά ή για να κάνουν τις προσωπικές τους εξυπηρετήσεις ή τη δουλειά του γραφείου τους. Είτε αυτοί είναι πολιτικοί, πρώην πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πρώην αστυνομικοί, δικαστικοί… Ένας τεράστιος αριθμός που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί ό,τι κάνουμε, δεν το κάναμε έτσι γιατί ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Πήραμε την εμπειρία, τη γνώση από αυτό που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είδαμε τους πολύ μεγάλους αριθμούς, τους απαράδεκτα μεγάλους αριθμούς και τις υπερβολές που υπάρχουν στο ελληνικό περιβάλλον. Γιατί ξέρετε, ζητούσαν αστυνομικούς με ένα απλό τηλεφώνημα.
Δημοσιογράφος: Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή; Ποιοι βουλευτές, μέλη κυβερνήσεων, πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, μεγαλοδημοσιογράφοι, περιφερειάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες κ.α. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τυγχάνουν αυτής της προστασίας ως υψηλά πρόσωπα; Με ποιο τρόπο επιλέγονται;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μέχρι τώρα σε πολλές περιπτώσεις γινόταν με ένα απλό τηλεφώνημα, με ένα απλό χαρτί που έλεγε θέλω δύο αστυνομικούς. Έχω τέτοια χαρτιά μπροστά μου.
Δημοσιογράφος: Θέλω δύο αστυνομικούς;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι κωμωδία, αν δεν είναι τραγωδία. Από τον Απρίλιο συγκροτήθηκε επιτροπή αστυνομικών, η οποία εξέτασε όλες τις περιπτώσεις και έχει υποβάλει τις προτάσεις της. Εξέτασε τον βαθμό κινδύνου του κάθε δημοσίου προσώπου και με βάση αυτά τα κριτήρια και με τις αστυνομικές προτάσεις γίνεται η διάθεση. Η διάθεση δεν πρέπει να γίνεται με ένα τηλεφώνημα στον Υπουργό, ούτε με ένα τηλεφώνημα στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε με ένα τηλεφώνημα στο γνωστό, στο φίλο και στον προστάτη. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξεχάσουμε εάν θέλουμε να έχουμε σοβαρότητα στην διακυβέρνηση της χώρας και σοβαρότητα στην λειτουργία της κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Έχουμε μία τάξη μεγέθους κύριε Υπουργέ; Πόσοι αστυνομικοί πέφτουν στην μάχη υπέρ του κοινωνικού συνόλου για τον πολίτη; Πόσοι θα είναι αυτοί που θα αποδεσμευτούν από αυτές τις υπηρεσίες που μας περιγράψατε για να πάνε στην μάχη της καθημερινότητας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 700 αστυνομικοί, συν 80 οχήματα και μοτοσυκλέτες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα φύγουν από την φύλαξη κάποιων προσώπων. Κάποιοι από αυτούς δεν φυλάνε καν πρόσωπα, μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είμαστε τόσο αφελείς. Κάνουν άλλες δουλειές. Δεν φταίνε οι ίδιοι, φταίνε αυτοί που τους έχουν κοντά τους. Θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Δηλαδή δεν θα πάνε σε θέσεις «πολυτελείας», θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στο δρόμο, στις περιοχές τις δύσκολες, εκεί που υπάρχει ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης των πολιτών.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ακούγονται και μουρμούρες, ακόμα και από στελέχη μέσα στην αστυνομία ότι δεν είναι πολλά τα Αστυνομικά Τμήματα. Γίνονται και λιγότερα. Γεωγραφικά έχουν γίνει αδικίες. Δεν υπάρχει ένα δίκτυο, το οποίο να ξέρει ποια περιοχή φυλάει ποια, κ.τ.λ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις. Έγιναν συζητήσεις με τους τοπικούς παράγοντες, τους δημάρχους, τους βουλευτές. Οι προτάσεις έχουν γίνει από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω και αποφασίστηκε η μείωση κάποιων Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτό θίγει κάποιους αστυνομικούς, που είναι επικεφαλής σε Αστυνομικά Τμήματα και ίσως θα χρειαστεί να πάνε δέκα χιλιόμετρα παρά πέρα και κάποιους που νομίζουν ότι όταν έχουν ένα κτίριο δίπλα τους σημαίνει και ασφάλεια. Ασφάλεια δεν σημαίνει το κτίριο, ασφάλεια είναι όταν τηλεφωνείτε στις δώδεκα το βράδυ να μπορεί να έρχεται το περιπολικό, όχι να μην έρχεται. Μπορεί να υπήρξαν και λάθη. Εγώ δεν το αποκλείω, τα βλέπουμε, συνέχεια προσαρμοζόμαστε. Δεν είμαστε παράλογοι, ούτε επιμένουμε πως ό,τι κάνουμε είναι σωστό.
Η προσπάθεια μας, όμως, είναι να φύγουμε από την λογική του «φυτεύω» ένα Αστυνομικό Τμήμα, «φυτεύω» ένα Τ.Ε.Ι., «φυτεύω» ένα στρατόπεδο, γιατί έτσι απαιτεί η τοπική κοινωνία, για να νιώθει ο Δήμαρχος δυνατός. Αυτά ξέρετε είναι παλιές αντιλήψεις. Όταν η κοινωνία είναι δυνατή και ο Δήμαρχος, και ο Βουλευτής και ο καθένας νιώθει δυνατός, ο κάθε πολίτης. Είναι πράγματα που, ξέρετε, σε όλη την Ευρώπη έχουν ξεκαθαριστεί. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και εδώ γιατί έχουμε πολύ δυσκολότερα και πολύ πιο σοβαρά πράγματα να λύσουμε. Όπως τα θέματα της οικονομίας, τα θέματα της παραγωγικότητας. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να βοηθηθούν από ένα σοβαρό κρατικό μηχανισμό. Από ένα κρατικό μηχανισμό ευέλικτο και όχι από ένα κρατικό μηχανισμό, που υπάρχει γραφειοκρατικά μόνο, αντιπαραγωγικά και που ο πολίτης πηγαίνει και περιμένει με τις ώρες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ η Νέα Δημοκρατία συχνά και τελευταία με αυτό το περιστατικό με τον επικεφαλής της Τροχαίας, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον πολίτη, ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα φαινόμενα κουκουλοφόρων, επιθέσεων, κλοπών, βίας. Υπάρχει μία ανασφάλεια στον πολίτη.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απόλυτα υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αφού επί δεκαετίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Σκούπιζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί που λέγεται Εξάρχεια ή άλλες περιοχές με προβλήματα σε όλη την Ελλάδα και τώρα πιάνονται από μεμονωμένα περιστατικά. Τα κάνουν σημαία και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο κόσμος ξέρει ποιος για πρώτη φορά και ποια κυβέρνηση κάνει επιχειρήσεις εναντίον του κοινού εγκλήματος των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, ξέρει σε άλλες δύσκολες περιοχές πώς ενεργούμε. Δεν κάνουμε θαύματα. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε. Και ξέρουν ποιοι ασχολούνται αποκλειστικά με ψηφοθηρική νοοτροπία, δηλαδή οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βγαίνουν τώρα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με προπαγάνδα χειρίστου είδους και συνήθως αναποτελεσματικά προσπαθούν να αναδείξουν δυσάρεστα περιστατικά. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ένας ευγενέστατος άνθρωπος χτυπήθηκε από κάποιον κακοήθη που αποσπάστηκε από μια πορεία. Προσπαθούμε να τον βρούμε. Απαράδεκτη κατάσταση, αλλά από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν μια κακού είδους προπαγάνδα και αναδεικνύουν επιμέρους ζητήματα προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Δημοσιογράφος: Ζούμε τώρα μια νέα περίοδο του προσφυγικού προβλήματος κύριε Υπουργέ. Είδαμε και τι έγινε και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και, εν πάση περιπτώσει, τις επιφυλάξεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Μέρκελ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα. Δεν ξέρω, όλη αυτή η αύξηση των προσφυγικών ροών τον τελευταίο χρόνο, η παρουσία των προσφύγων σε σχέση -και θα το διατυπώσω όσο πιο προσεχτικά μπορώ κύριε Υπουργέ γιατί έχουμε λουλούδια και Έλληνες- δεν είναι να τα ρίχνουμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλλά εν πάση περιπτώσει έχει αυξήσει τη δουλειά σας; Έχει αυξήσει την ετοιμότητά σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς εμείς βοηθήσαμε, όπως οφείλουμε, την όλη κυβερνητική προσπάθεια στο να χτιστούν υποδομές, να χτιστούν καταυλισμοί στα νησιά, να χτιστούν καταυλισμοί στον ηπειρωτικό χώρο, να υπάρχει αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές. Ξέρετε κοντά σας, η Θεσσαλονίκη, μια φιλόξενη πόλη, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και έχει επιβαρυνθεί -αν θέλετε- και υπέρμετρα. Μπορώ να το αναγνωρίσω. Προσπαθούμε λοιπόν και να βοηθήσουμε στα γενικότερα ζητήματα του προσφυγικού, αλλά και στα θέματα ασφάλειας. Βλέπετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιστατικά. Υπάρχει παραβατικότητα μικρής έκτασης γύρω από αυτό το θέμα. Είναι όμως ένα μεγάλο ζήτημα το προσφυγικό, ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Βλέπετε και χθεσινές δηλώσεις, είδατε Μέρκελ, Ρέντσι, κ.λπ, που επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα. Μας προβληματίζουν οι ροές, ακόμα και οι μικρές των 50 - 100 ανθρώπων την ημέρα και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τις ροές που έρχονται από την Τουρκία και εξαρτάται από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία πιέζουμε προκειμένου να βρεθεί καλύτερη λύση, πιο συμφέρουσα για τη χώρα μας. Είναι μεγάλο πρόβλημα, καθημερινά κάνουμε κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Κάποιοι που ισχυρίζονται ότι με μια απλή κίνηση θα το έλυναν λένε παραμύθια, λένε ψέματα. Έχει δυναμική το ζήτημα. Προσπαθούμε με καθημερινές κινήσεις να το φέρουμε στα μέτρα τα δικά μας, κοντά στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση, αλλά και στο συμφέρον της χώρας.
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/2cbgK2D
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου