Κυριακή 31 Μαΐου 2015

«Φρούριο» η Ταξίμ δύο χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις

«Φρούριο» η Ταξίμ δύο χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις
Η τουρκική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δύο χρόνια μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου του 2013.

Νωρίς σήμερα το πρωί, η αστυνομία έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους ώστε να αποκλείσει την πρόσβαση στην φημισμένη πλατεία και απομάκρυνε τους πολίτες από το δημόσιο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται δίπλα της, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πριν δύο χρόνια, μετέδωσε ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, που υπογράμμισε ότι διακόπηκαν τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών και οχήματα με αντλίες νερού, έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές.

Το πρωί της 31ης Μαΐου του 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει με τη βία από το πάρκο Γκεζί εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου. Η διαμαρτυρία τους εξελίχθηκε σε πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας - διαδήλωσαν κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε όλη την χώρα δτη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου του 2013. Οι διαδηλώσεις, τις οποίες κατέστειλαν με τη βία οι αρχές, είχαν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 8.000.

Οι χώρες της Δύσης είχαν καταγγείλει τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ο Ερντογάν είχε καταδικάσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.



from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1LUXxwV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου