Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΥΠΟΙΚ: Η βιωσιμότητα του χρέους εμπόδιο για τη μεγέθυνση της οικονομίας

ΥΠΟΙΚ: Η βιωσιμότητα του χρέους εμπόδιο για τη μεγέθυνση της οικονομίας
«Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) που εφαρμόζεται από το 2010 βελτίωσε σημαντικά τις ανισορροπίες στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, αλλά με μεγάλο κόστος για την…

Πρόκειται για την έκθεση που υποβάλλεται από όλα τα κράτη μέλη και έχει ως στόχο να παρουσιαστούν οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μεγέθυνση της οικονομίας».

Η συγκεκριμένη έκθεση υποβάλλεται από όλα τα κράτη μέλη και έχει ως στόχο να παρουσιαστούν οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020. Για την Ελλάδα δεδομένου ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα και δεν γίνονται παρατηρήσεις από την Κομισιόν. Ωστόσο έχει την αξία της δεδομένου ότι παρουσιάζει θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι βασικοί τομείς της οικονομίας στους οποίους εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα είναι:

* Ο τομέας της ενέργειας.

* Η αγορά προϊόντων οι οποίες έχουν στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και των τιμών

* Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

* Η συνέχιση της δημοσιονομικής αναθεώρησης, η οποία περιλαμβάνει την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

* Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διοίκηση και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διοίκησης.

* Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και τη διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και την εξάλειψη των επενδυτικών εμποδίων.

* Η έμφαση σε διαρθρωτικά θέματα ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των εξαγωγών (πρόσφατη εμπειρική μελέτη, η οποία υπολογίζει ότι υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ δυνητικών εξαγωγών και εξαγωγών που πραγματοποιούνται, εκτιμά ότι η βελτίωση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου κοντά στο μέσο επίπεδο των ΕΕ/ΟΟΣΑ, μπορεί να κλείσει το εξαγωγικό κενό της χώρας κατά ½ έως ¾ τοις εκατό).

«Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μεγέθυνση της οικονομίας», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Για να ενισχυθεί η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης που έχει συμφωνηθεί, καθώς θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης), καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει στην απόφαση για τη λήψη μέτρων, από την πλευρά των εταίρων της Ζώνης του Ευρώ, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους», τονίζεται.



from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1rmN7lx
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου