Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν σκληρή μάχη

Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν σκληρή μάχη
Σε πολιτικά γεγονότα απέδωσε την τραπεζική κρίση στην Ελλάδα η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν από πολιτικά γεγονότα, τα οποία βρίσκονταν εκτός ελέγχου της ΕΚΤ» σημείωσε η Νουί και πρόσθεσε ότι «παρότι η εποπτεία ήταν σωστή, η πολιτική αναταραχή οδήγησε τις τράπεζες σε κρίση και κατ' επέκταση στην ανακεφαλαιοποίησή τους».

"Η επιτήρηση των ελληνικών τραπεζών ήταν καλή, αλλά έδωσαν σκληρή μάχη εν μέσω πολιτικής θύελλας που δεν μπορούσαν να ελέγξουν", επεσήμανε.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλής και επαρκώς κεφαλαιοποιημένος. «Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 4 μονάδες πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη του 2012» διευκρίνισε και εκτίμησε ότι η κερδοφορία των τραπεζών σταδιακά θα ανακάμψει.

Κάνοντας ειδική μνεία στις ιταλικές τράπεζες, η Νουί παραδέχθηκε ότι ορισμένα ιδρύματα της γειτονικής τράπεζας διαθέτουν κεφαλαιακά προβλήματα, λόγω του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η αντιμετώπισή τους απαιτεί μεγάλη προσπάθεια» σημείωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείσα για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, επισήμανε ότι αυτή επηρεάζει δυσμενώς την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια κερδών. Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη επιλογή της ΕΚΤ θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναθεωρήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, οδηγώντας τες σε πιο βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας.



from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1VYzypA
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου