Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γαλλία: Επιβεβαιώνεται η διασύνδεση του Γιασίν Σαλχί με τζιχαντιστές

Γαλλία: Επιβεβαιώνεται η διασύνδεση του Γιασίν Σαλχί με τζιχαντιστές
Η έρευνα για την επίθεση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στη Λυών ο Γιασίν Σαλχί, ο οποίος αποκεφάλισε τον εργοδότη του και προσπάθησε να ανατινάξει ένα χημικό εργοστάσιο

επιβεβαιώνει το "κίνητρο της τρομοκρατίας", ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού επιβεβαιώνοντας επίσης μια σχέση του 35χρονου Σαλχί με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η έρευνα "αφήνει να διαφανεί ένα τρομοκρατικό κίνητρο στην ενέργεια του Γιασίν Σαλχί, αν και ο ίδιος την αιτιολογεί επικαλούμενος προσωπικούς λόγους", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη σκηνοθεσία της δολοφονίας, στους δεσμούς του υπόπτου με έναν Γάλλο που ήταν στη Συρία, στις φωτογραφίες του αποκεφαλισμού που ο Σαλχί έστειλε σε αυτόν τον σύνδεσμο, και ένα αίτημα του τελευταίου προς το Ισλαμικό Κράτος να τις δημοσιοποιήσει.

Η επίθεση που διέπραξε ο Σαλχί "ανταποκρίνεται επακριβώς στα συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους" να σκοτώσει "απίστους" και η απόπειρα να ανατινάξει ένα χημικό εργοστάσιο "μοιάζει με επιχείρηση μάρτυρα" που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Διευκρίνισε ότι ο Σαλχί ήταν "προφανώς σε τακτική επαφή" με έναν Γάλλο που είχε φύγει στη Συρία, τον "Γιουνές", στον οποίο είχε στείλει μια μακάβρια φωτογραφία-σέλφι με το κεφάλι του εργοδότη του, τον οποίο είχε αποκεφαλίσει πριν ρίξει το αυτοκίνητό του σε υπόστεγο του χημικού εργοστασίου προκαλώντας έκρηξη.

Ο ύποπτος εξήγησε ότι πραγματοποίησε την ενέργειά του έπειτα από "μια διένεξη με τον εργοδότη του, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν καβγά που είχε με τη γυναίκα του. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κίνητρα της πράξης του είναι εντελώς προσωπικά και η ενέργειά του δεν ήταν τρομοκρατική. Στην πραγματικότητα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο και η επιλογή να σκοτώσει κάποιον με τον οποίο είναι ενοχλημένος δεν έχει αποκλειστικά τρομοκρατικό κίνητρο", δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο Γιασίν Σαλχί που είχε κρεμάσει το κεφάλι του θύματός του στο κιγκλίδωμα του εργοστασίου, ανάμεσα σε σημαίες με την ομολογία της μουσουλμανικής πίστης, είπε ότι τις "είχε αγοράσει την παραμονή" της επίθεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για μια "έμμεση μαρτυρία" σύμφωνα με την οποία ο Γιουνές φέρεται να "ζήτησε την άδεια του ΙΚ για να τις δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες".

Επιδεικνύοντας "επιλεκτική μνήμη" ο Σαλχί επανέλαβε στους ερευνητές ότι δεν θυμόταν καθόλου την μακάβρια σκηνοθεσία της ενέργειάς του ούτε την αποστολή της φωτογραφίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. "Όλη η συμπεριφορά του δείχνει ότι από το προηγούμενο βράδυ είχε σχεδιάσει την εγκληματική τρομοκρατική ενέργειά του", πρόσθεσε.

Δικαστική έρευνα για τη δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατική ενέργεια έχει ήδη αρχίσει, είπε ο εισαγγελέας, αρμόδιος σε θέματα τρομοκρατίας.

 



from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1BUDQ8t
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου