«Μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Μέχρι την τελευταία στιγμή, υπάρχει άγχος, συζητήσεις, πιέσεις, κόκκινες γραμμές, αλλά μετά από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους 6 στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ μπήκε ένα πλαίσιο, πάνω στο οποίο δουλεύουμε και νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει μεγάλη διαφορά. Παρόλο που ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι κόκκινες γραμμές είναι οι ίδιες, νομίζω ότι δεν είχαν πειστεί ούτε οι εταίροι μας ούτε ο λαός ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές και επιπλέον μεγάλη διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε πει, ότι εμείς λέγαμε ότι δεν θέλουμε τη δόση, αν είναι να συνεχίσουμε με τοξικές παρεμβάσεις. Εμείς λέμε ότι προφανώς χρειάζεται χρηματοδότηση, προφανώς μετά χρειάζεται να συζητήσουμε για το χρέος και να δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή αφήγηση πως πάμε από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο κύκλο και πως δημιουργούμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη, εκεί χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά αν η βοήθεια είναι με αντάλλαγμά να κάνεις πράγματα που συνεχίζουν την ύφεση, που δεν δίνουν αναπτυξιακή προοπτική, που είναι κοινωνικά άδικα, αυτό έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά».
«Για να καταλάβει ο λαός την διαφορά οικονομικά, έχει σχέση όχι μόνο το πόσο γρήγορα θα λυθούν τα θέματα ρευστότητας, αλλά και το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και ανάκαμψης. Γιατί αν συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό η αβεβαιότητα, και απλώς τώρα έχουμε άγχος για τώρα, μετά για τέλη Απριλίου, μετά για τον Ιούνιο και δεν μπει το νερό στο αυλάκι για να έχει αυτή η κυβέρνηση 8 μήνες να αποδείξει με νομοσχέδια που έχουν κόστος και με νομοσχέδια που δεν έχουν, πως μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση, δεν θα το καταλάβει όσο θέλουμε. Ο κ. Δραγασάκης σε άρθρο του στους Financial Times, έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θέλει ειδική μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση σε μια Ευρώπη που είμαστε όλοι το ίδιο. Υπονοούσε αυτό το άρθρο, ότι δώστε μας οκτώ μήνες να αποδείξουμε και σε εσάς ότι είμαστε πολύ πεισμένοι για τις μεταρρυθμίσεις που συζητάμε τώρα και μπορούμε να χαράξουμε έναν δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Αν έχουμε αυτόν τον δρόμο, θα το καταλάβει ο κόσμος και οικονομικά», σημείωσε ακόμη.
«Οι μικροδιαφορές, ποιος πάει καλύτερα κάθε μήνα, να μην κρύψει την γενική εικόνα, ότι η ευρωζώνη είναι ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, ότι με τις σωστές παρεμβάσεις, αν αντιμετωπίσουμε το χρέος, αν αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, τότε τα πράγματα θα μπορούν να καλυτερεύουν. Αυτό είναι το big story. Ότι στην ευρωζώνη κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται οι ευρωπαίοι να το συζητήσουν. Νομίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να εξετάσουν και οι ευρωπαίοι γιατί την θεωρούν όλοι οι άλλοι, τον μεγαλύτερο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Μπήκαμε σε αυτή την κρίση με κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα. Τον ρόλο των τραπεζών, τις ανισότητες, τις περιφερειακές ανισότητες που δημιουργούν και οικονομικές ανισορροπίες στο ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ Κίνας και Αμερικής, μεταξύ Βορρά και Νότου εντός ευρωζώνης και αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν. Αν δεν αντιμετωπίζεις τα βασικά προβλήματα, πως θα βγεις από αυτή την κρίση; Στο επίπεδο της διανόησης και των ιδεών γίνεται μετά από δεκαετίες μια σοβαρή συζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαδικασία και όχι στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο επίπεδο μοντέλων, αξιών, προτάσεων. Αυτό παίρνει καιρό, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει σε αυτό. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται περισσότερο, είναι ότι δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ευρώπη. Κινδυνεύει από πολιτικές που συνεχίζουν τη στασιμότητα στη Νότια Ευρώπη και στη Βόρεια Ευρώπη και δημιουργούν συνεχώς φυγόκεντρες πολιτικές κινήσεις. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και νομίζω ότι έχουμε μια συμβολή σε αυτό. Από κάπου πρέπει να έρθουν καινούριες ιδέες και να μην έχουμε αυτό το διανοητικό κόλλημα σε προηγούμενες ιδέες που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν», επεσήμανε τέλος ο κ. Τσακαλώτος.
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1IPmGbv
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου