«Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν σε θέσεις εργασίας τις οποίες δεν καλύπτουν άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως χειρωνακτικές εργασίες», είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Από την άλλη, όπως ανέφερε, η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει άμεσα οικονομικά τα κράτη του Νότου και ιδίως τη χώρα μας και την Ιταλία, που είναι τα κύρια κράτη υποδοχής μεταναστών.
"Το Δουβλίνο ΙΙ ουσιαστικά περιορίζει αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα σύνορα των κρατών-μελών στα οποία φτάνουν αρχικά, μεταφέροντας έτσι ολόκληρο το μεταναστευτικό πρόβλημα στις πλάτες αποκλειστικά αυτών των κρατών που χρειάζονται βοήθεια", ανέφερε.
Ο ίδιος, σε παρέμβαση του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14.4.2015, είχε μιλήσει άλλωστε για το ίδιο πρόβλημα, λίγες μέρες πριν την ναυτική τραγωδία της Ιταλίας.
Το κείμενο της παρέμβασης:
«Το ζήτημα της μετανάστευσης δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την απουσία της ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες κατευθύνονται προς τα βόρεια κράτη-μέλη της Ένωσης, όπου μπορούν να βρουν ευκαιρίες για απασχόληση τις οποίες δεν έχουν στα μεσογειακά κράτη- μέλη που υποφέρουν από την κρίση και τη λιτότητα. Εν τούτοις, οι βασικοί κανόνες του λεγόμενου Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ ουσιαστικά περιορίζουν αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα σύνορα των κρατών-μελών στα οποία φτάνουν αρχικά, μεταφέροντας έτσι ολόκληρο το μεταναστευτικό πρόβλημα στις πλάτες αποκλειστικά αυτών των κρατών.
Οι πλάτες αυτών των κρατών-μελών, όμως, δεν είναι αρκετά δυνατές για να σηκώσουν αυτό το βάρος. Για παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από τα πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί να παράσχει επαρκές καταφύγιο στις πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορά της με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί σειρά αποφάσεων σε βάρος της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Τα βόρεια κράτη-μέλη πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη δεν είναι επιμέρους τροπολογίες αλλά πλήρη ανατροπή των αρχών στις οποίες βασίζεται ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ. Το βάρος πρέπει να μοιραστεί στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό τους και το ΑΕΠ τους».
Φέρτε ειρήνη στη Λιβύη
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας έκανε έκκληση "να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα" μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, "φέρνοντας την ειρήνη" στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπως η Συρία και καταπολεμώντας την παράνομη διακίνηση προσφύγων.
"Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης, να συνεργαστούμε για την ανάπτυξή τους, να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο Χόρχε Φερνάντες Ντίας σε μία συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope.
Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που θα είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό.
Επανέλαβε την αντίθεσή του στον μετασχηματισμό της "Frontex" (Υπηρεσία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), "σε μία υπηρεσία διάσωσης, χωρίς να καταπολεμούμε και να καταστρέφουμε τις ρίζες του προβλήματος", καταπολεμώντας επίσης τους διακινητές.
Η σύνοδος του Λουξεμβούργου, η οποία συνεκλήθη εκτάκτως μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο το οποίο μπορεί να έχει προκαλέσει τον πνιγμό περισσότερων από 700 προσφύγων, είναι "ένας καλός δρόμος για να ξεκινήσουν εκτάκτως μέτρα με σκοπό να διευθετηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του", επέμεινε.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν "η ριζική διευθέτηση του προβλήματος" σημαίνει "ακόμη και στρατιωτική επέμβαση", ο Ισπανός υπουργός απάντησε μόνο ότι "πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".
"Η Λιβύη είναι αυτή τη στιγμή ένα κράτος σε διάλυση", με τους πρόσφυγες "να φεύγουν [για να γλιτώσουν από] πολιτικές και θρησκευτικές διώξεις, ή, συνοπτικά, από τις τραγωδίες που προκαλούν οι πόλεμοι" στην περιοχή, υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση για μία κινητοποίηση πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αν αυτές οι απειλητικές τραγικές συγκρούσεις στη Συρία και στις άλλες περιοχές δεν υπήρχαν, το πρόβλημα (...) δεν θα είχε τη βαρύτητα και το εύρος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή", συνέχισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Στο βαθμό που η Ευρώπη δεν είναι η μοναδική αιτία των συγκρούσεων αυτών και αυτών των κρατών σε διάλυση, εκτιμώ πως δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να ασχοληθεί με αυτό", πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών.
iefimerida.gr
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1zCdqSp
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου