Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η Τουρκία, τα πετρέλαια και ένα νέο θερμό επεισόδιο

Η Τουρκία, τα πετρέλαια και ένα νέο θερμό επεισόδιο

Αλλάζει άρδην η παγκόσμια σκακιέρα με καινούριες δυνάμεις και μπλοκ χωρών να απειλούν τις ΗΠΑ. Η Τουρκία μπλοφάρει βασιζόμενη στα ελληνικά φοβικά σύνδρομα.


Με τη λήξη του Β' Παγκοσµίου Πολέµου και το µοίρασµα των ζωνών επιρροής στη συµφωνία της Γιάλτας, καθιερώθηκε το διπολικό µοντέλο συγκυβέρνησης της ανθρωπότητας µε πρωταγωνιστές τη Σοβιετική Ενωση και τις Ηνωµένες Πολιτείες.


Το συγκεκριµένο µοντέλο «δούλεψε» µέχρι το 1990 κι εξασφάλισε µια στοιχειώδη ειρήνη, παρά τις όποιες εντάσεις, οι οποίες ήταν τοπικές, περιφερειακές και σε µικρή κλίµακα. Αυτό το σύστηµα «συν-διαχείρισης» ονοµάστηκε Περίοδος Ψυχρού Πολέµου, δηλαδή µη πόλεµος. Μπορεί, δηλαδή, να µην είχαµε πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης, αλλά δαπανήθηκαν τεράστια ποσά σε έναν αδυσώπητο ανταγωνισµό στρατιωτικών εξοπλισµών προκειµένου να υπάρχει εξισορρόπηση στρατιωτικής ισχύος µεταξύ των δύο στρατοπέδων.


Συσσωρεύτηκαν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικής ισχύος, και µάλιστα σε πυρηνικά όπλα, τόσο που σε περίπτωση πολέµου όλοι θα ήσαν χαµένοι µιας και θα αφανιζόταν κάθε είδους ύπαρξη ζωής πάνω στον πλανήτη. Ετσι, µέσα στη λογική «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», είχαµε µια παρατεταµένη περίοδο µη πολέµου ή ψυχρού πολέµου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΟΥΛΙΩΤΗ







from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/32015-i-tourkia-ta-petrelaia-kai-ena-neo-thermo-epeisodio

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου