Το έργο, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2022, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την υπάρχουσα σύνδεση και αναμένεται να αυξήσει το σιδηροδρομικό μεταφορικό έργο που εκτελείται μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού. Τα παραπάνω προβλέπει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε και επί της οποίας γνωμοδότησε σήμερα θετικά η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί και η αρμόδια αρχή περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους τριών χιλιομέτρων, έχει αρχή μέσα στο λιμάνι και εξέρχεται από την πύλη των φορτηγών προς την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου. Η σιδηροδρομική γέφυρα που θα κατασκευαστεί θα διασταυρώνεται ανισόπεδα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής σε τέσσερις θέσεις και θα περνά πάνω από την οδό 26ης Οκτωβρίου, τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, την υφιστάμενη σιδηροδρομική γέφυρα προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και την οδό Γιαννιτσών, ενώ μετά το πέρας της γέφυρας η γραμμή θα καταλήγει στο υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, στην περιοχή του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
Την αντίθεσή του για το έργο, λόγω αναμενόμενης όχλησης από τον θόρυβο έχει εκφράσει ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει γνωστό ότι συμφωνεί με το έργο, ωστόσο επισημαίνει ότι στην εν λόγω μελέτη δεν γίνεται αναφορά στην εν εξελίξει μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ενώ θα πρέπει να εκτιμηθεί και ο κυκλοφοριακός φόρτος στο οδικό δίκτυο.
Μιλώντας στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος του τμήματος σιδηροδρομικών έργων της διεύθυνσης μελετών της ΕΡΓΟΣΕ, Μιχάλης Αναστασάκης γνωστοποίησε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ότι για το θόρυβο γίνεται μια μελέτη εφαρμογής μέτρων αντιθορυβικής προστασίας ώστε να τοποθετηθούν αντιθορυβικά πετάσματα και σημείωσε ότι η ταχύτητα κυκλοφορίας των συρμών δεν θα ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.
Ειδική αναφορά έγινε, κατά τη συνεδρίαση, στην αναγκαιότητα εύρεσης τεχνικής λύσης ώστε να δημιουργηθεί ένας οχετός ομβρίων υδάτων με μεγάλο άνοιγμα προκειμένου να μην εγκλωβιστεί εκεί ρύπανση που προέρχεται από την προ ετών λειτουργία των βυρσοδεψείων στην περιοχή.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι το λιμάνι δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση ενώ θετικός για το έργο εμφανίστηκε ο Βασίλης Γάκης από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», ο οποίος ωστόσο έθεσε ερωτήματα επί της μελέτης. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» επισήμανε ότι ο χώρος που ήταν τα βυρσοδεψεία ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και πρέπει να ληφθούν ευθύνες για τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε ότι το έργο μελετάται στο φόντο της ιδιωτικοποίησης και του λιμανιού και του σιδηροδρόμου. Αναπτυξιακό χαρακτήρισε το έργο η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά».
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/2bGkHLJ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου