Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό
«Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της Κυβέρνησης.»
1. Ομιλία
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι και εγώ που επανέρχομαι στην ώρα του Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης αλλά και της απουσίας ερωτήσεων που να έχουν άλλο θέμα -διότι ήταν σε ισχύ η διαπραγμάτευση και, όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν σκόπιμο, ενώ είναι σε ισχύ, να απαντώ σε ερωτήσεις- μετά από πολύ καιρό επανέρχομαι σε μία διαδικασία, την οποία θεωρώ πάρα πολύ ουσιαστική για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τον διάλογο μέσα στο Κοινοβούλιο. Και θέλω να επαναλάβω πως, σε ό,τι με αφορά, θα προσπαθώ πάντοτε στο πλαίσιο του δυνατού να ανταποκρίνομαι.
Κυρία Γεννηματά, άκουσα την ερώτησή σας. Θελήσατε να προκαταλάβετε και την απάντησή μου. Επιτρέψτε μου να απαντήσω όπως ξέρω εγώ και να πω τις αλήθειες μου, όπως πάντοτε κάνω όλο αυτό το διάστημα.
Παρακολουθώ, βεβαίως -και εγώ δεν σιωπώ, γι' αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να απαντήσω ευθέως, ευθαρσώς- μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή, θα έλεγα, να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επί πέντε μήνες να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Και βεβαίως, είναι κατανοητό κάποιοι να προσπαθούν να στοχοποιήσουν αυτή την προσπάθεια ακριβώς επειδή αισθάνονται ότι στα δικά τους τα χρόνια όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο δεν προσπάθησαν, όχι μόνο δεν έφτασαν πράγματι στα όρια προκειμένου να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν να περισωθεί σε μια ετεροβαρή διαπραγματευτική διαδικασία και σχέση, αλλά έπαιρναν χωρίς να φέρνουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές.
Αφορμή γι' αυτήν την προσπάθεια, βέβαια, της στοχοποίησης έδωσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ότι με δική μου εντολή συγκρότησε ομάδα επεξεργασίας σχεδίου έκτακτης ανάγκης -contingency plan, όπως ορίζεται- για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο με ευθύνη, προφανώς, ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.
Όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων, όλη αυτή η προσπάθεια συνειδητής διαστρέβλωσης πολιτικών θέσεων και πράξεων θα ήταν πράγματι διασκεδαστική, αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν επικίνδυνη. Και είναι απολύτως επικίνδυνη, καθώς θέλει όχι μόνο να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προετοιμαστεί για πιθανό ατύχημα και να υπερασπιστεί τη χώρα και τους πολίτες σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν και επικρατούσαν οι ακραίες απόψεις ακραίων συντηρητικών κύκλων που ήθελαν –και ακόμη θέλουν- να οδηγήσουν την Ελλάδα σε άτακτη χρεωκοπία. Αλλά ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες διότι καλλιεργούν μία λογική που θέλει τη χώρα να πηγαίνει ως πρόβατο επί σφαγή στη μάχη της διαπραγμάτευσης.
Και είναι επικίνδυνη διότι η μάχη της διαπραγμάτευσης δεν τελείωσε. Συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Πρόκειται, φυσικά, εδώ για την πολιτική που συνειδητά και με αφοσίωση υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οικοδομώντας όλο αυτό το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που κληρονόμησε η Κυβέρνησή μας.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ, κυρία Γεννηματά, δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης προφανώς και είχαμε και οφείλαμε να έχουμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε σήμερα, εάν δεν είχαμε ή εάν δεν είχαμε αποπειραθεί να επεξεργαστούμε ένα τέτοιο σχέδιο.
Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο grexit στην ελληνική πλευρά, καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτούς που προετοίμαζαν το grexit και όχι σε εμάς. Ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος τύπος βοά με ειδήσεις για την επεξεργασία σχεδίων grexit από τη μεριά των Θεσμών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Γιατί απευθύνεστε στην ελληνική Κυβέρνηση; Έχετε Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν.
Δεν έχετε ακούσει, κυρία Πρόεδρε, κυρία Γεννηματά, τίποτε για το plan B των χιλίων σελίδων της Κομισιόν, για το οποίο έχουν γράψει εφημερίδες και περιοδικά αναμφισβήτητης εγκυρότητας, όπως το Spiegel ή οι Financial Times; Αν δεν έχετε ακούσει, αφήστε με να σας θυμίσω εγώ.
Για πρώτη φορά είχε λεχθεί επισήμως ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα τέτοιο σχέδιο όχι τώρα, αλλά το 2012, δια στόματος του τότε Επιτρόπου κ. Κάρελ Ντε Γκουχτ. Το σχέδιο αυτό, κυρία Γεννηματά, επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα της 7ης Ιουλίου. Σας θυμίζω ότι τότε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: «Η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο για Grexit, ένα σχέδιο σε όλη του την έκταση». Ρωτήστε αυτούς -εμάς ρωτάτε;- να σας εξηγήσουν ποιο είναι αυτό το σχέδιο των χιλίων σελίδων; Τι περιλαμβάνει;
Ή ρωτήστε, εν πάση περιπτώσει, τη γερμανική Κυβέρνηση, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να σας εξηγήσει ποιο είναι αυτό το σχέδιο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, διαρκώς λέει ότι παραμένει στο τραπέζι. Γιατί ρωτάτε εμάς;
Κι αν δεν σας αρκούν όλα αυτά, να φρεσκάρω λίγο ακόμα τη μνήμη σας, αναφέροντας και τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, του κ. Ντάϊσελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση στη Ρίγα στις 25 Απριλίου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ορισμένοι Υπουργοί εξέφρασαν την αγωνία τους για την έλλειψη προόδου στο θέμα της Ελλάδας και ζήτησαν να αρχίσουν διαβουλεύσεις για ένα σχέδιο Β. Κατά λέξη σε «σχέδιο Β» αναφέρθηκε μετά από εκείνο το Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας.
Αν λοιπόν, κυρία Γεννηματά, οι εταίροι και οι δανειστές μας προετοίμαζαν ή καλύτερα είχαν έτοιμο -και το δήλωναν αυτό και το δήλωναν ευθαρσώς, δημόσια!- ένα σχέδιο Grexit, εμείς ως Κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας στο ενδεχόμενο που αυτή η απειλή, που κάποιοι θεωρούσαμε ότι δεν θα γίνει πράξη, θα γινόταν πράξη; Όχι μόνο έπρεπε, όχι μόνο είχαμε το δικαίωμα, υποχρέωση είχαμε απέναντι στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στη χώρα να προετοιμαστούμε έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς μέμφεστε. Ή μάλλον καταλαβαίνω απόλυτα την πολιτική σκοπιμότητα του αντιπερισπασμού που σήμερα επιχειρείτε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θα το συζητήσουμε αργότερα ίσως.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, είναι σαν να βρίσκεται μια χώρα σε απειλή πολεμική, να είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόβασης εχθρικών δυνάμεων στα πάτρια εδάφη κι εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο, επειδή σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που κάνετε είναι πραγματικά έξω και πέρα από κάθε λογική!
Με ρωτάτε, λοιπόν, εάν εγώ είχα δώσει εντολή. Φυσικά, κυρία Γεννηματά. Αυτονοήτως είχα δώσει εντολή, προσωπικά, στον Υπουργό των Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος, αν δεν το έκανα. Αυτό για εσάς, ότι έδωσα εντολή επεξεργασίας ως σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμυνα της χώρας, είναι ένδειξη ότι επεδίωκα την έκτακτη ανάγκη;
Κυρία Γεννηματά, λυπάμαι, αλλά είναι εξόφθαλμη η πολιτική σκοπιμότητα των επιχειρημάτων σας. Είναι τουλάχιστον κωμικό να ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο και μάλιστα μέγα πολιτικό σκάνδαλο, στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο στα πλαίσια της διεξαγωγής μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, όταν μάλιστα ήταν σε όλους εμφανές ότι η στάση της άλλης πλευράς γινόταν ολοένα και πιο επιθετική.
Είναι, όμως, απολύτως κατανοητό να θεωρείτε πολιτικό σκάνδαλο την προετοιμασία της Κυβέρνησης για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αφού το κόμμα σας όσο κυβερνούσε, κυρία Γεννηματά, δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτα. Δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ και για τίποτα και παριστάνατε τους καλούς και υπάκουους μαθητές της τρόικας με πολύ μεγάλη προθυμία, όχι μόνο να δεχθείτε την ιδιοκτησία των προγραμμάτων που σας υπεβλήθησαν –δεν ήταν δικά σας- αλλά κάνατε στο τέλος, στη διαδικασία αυτή της ολικής μεταμόρφωσης ενός σοσιαλιστικού κόμματος που έγινε σοσιαλδημοκρατικό και τώρα είναι νεοφιλελεύθερο, τα μνημόνια ιδεολογία σας.
Μας είπατε εσείς, θυμάμαι τότε εδώ ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μας είπε ότι το μνημόνιο είναι ευλογία κι ότι εάν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τα εφεύρουμε εμείς μόνοι μας. Και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τώρα ζητάτε να πούμε κι εμείς το ίδιο. Δεν σας την κάνουμε, όμως, αυτήν τη χάρη.
Για να κλείσω αυτήν τη σύντομη τοποθέτησή μου, θέλω να σας παρακαλέσω, κυρία Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, κυρία Γεννηματά, την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων, να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής της Κυβέρνησης, όχι στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα.
Αν θέλετε, λοιπόν, να ψάξετε για σκάνδαλα στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην υπόθεση της συγκάλυψης και απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην υπόθεση του PSI που στοίχισε 25 δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν θέλετε να ψάξετε για σκάνδαλα, να ψάξετε στην υπόθεση των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας, που κατέστρεψαν επί της ουσίας έναν από τους κύριους δημόσιους πυλώνες του τραπεζικού συστήματος και που σήμερα που «ανασαίνει» η δικαιοσύνη, απασχολούν τις εισαγγελικές αρχές.
Να ψάξετε στην υπόθεση των μεταβιβάσεων ακινήτων του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, που ακόμα και με τις ασυλίες που εσείς ψηφίσατε προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν ό,τι θέλουν, σήμερα που «ανασαίνει» η δικαιοσύνη, βρίσκει τον δρόμο για τα δικαστήρια. Εκεί να ψάξετε για σκάνδαλα και για ποινικές ευθύνες Υπουργών, όχι στην Κυβέρνηση που έδωσε μάχη διεκδίκησης για τα δίκαια του ελληνικού λαού.
Αν θέλετε, για όλα αυτά και για άλλα πολλά που δεν ανέφερα, μπορείτε να ρωτήσετε και μέλη των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχατε. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από μένα.
2. Δευτερολογία
Κυρία Γεννηματά, μιλάτε για αλήθειες, αλλά συνεχίζετε να διαστρεβλώνετε.
Αναφερθήκατε σε μια αναφορά μου, ότι δεν είπα προεκλογικά ότι θα τελειώσουμε με το μνημόνιο με ένα νόμο. Δεν είπα στον ελληνικό λαό σήμερα ξαφνικά, λες και είναι χρυσόψαρο, ότι δεν είπαμε.
Εκλεγήκαμε με την εντολή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Και αυτό κάναμε και γι' αυτό μας κατηγορείτε τώρα και θέλετε να στήσετε και δίκες ότι δήθεν οδηγούσαμε τη χώρα στην καταστροφή.
Είναι σωστό η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται με όρους πραγματικούς και ουσιαστικούς, όμως θέλω να σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα: Μας κατηγορείτε ότι είχαμε σχέδιο μυστικό για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, το σχεδιάζαμε σε κάποια μπουντρούμια μυστικά μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και διάφορους άλλους επιτελείς, τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Γιατί δεν το εφαρμόσαμε, κυρία Γεννηματά; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Καθ' όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος εσείς, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, τα τρία, όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, όλοι η διεθνής κοινότητα, μάλλον η διεθνής ευρωπαϊκή κοινότητα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έλεγαν ένα πράγμα, ότι το δημοψήφισμα είναι «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΟΧΙ» στο ευρώ. Εάν λοιπόν ο στόχος μας ήταν αυτός και κάναμε και μυστικά σχέδια και ξημεροβραδιαζόμασταν και ήμασταν συνωμότες και θέλαμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, παίρνοντας 63%, γιατί δεν βγάλαμε τη χώρα από το ευρώ;
Λέτε ότι η προσπάθεια που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομικών, η ιδέα, για να υπάρξει μια βάση δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη με έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχει πρόσβαση στο σύστημα και θα μπορεί να συμψηφίζει τις οφειλές του προς το Δημόσιο με οφειλές που έχει το Δημόσιο προς εκείνο, είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ.
Μα, αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Για το ευρώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Για οποιαδήποτε φάση βρίσκεται η χώρα, είτε σε δύσκολη είτε σε κανονική, διότι μειώνεται η γραφειοκρατία, εκκαθαρίζει ταχύτατα συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει δραματικά την ανάγκη ρευστότητας -που θα είναι διαρκής και το επόμενο διάστημα τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών- και καταπολεμά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συσσώρευση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το αντίστροφο.
Αυτό, κυρία Γεννηματά, είναι το περιβόητο, περίφημο, ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ; Αν αυτό είναι, τότε πράγματι νομίζω ότι μας φέρατε σήμερα εδώ για έναν αστείο λόγο. Και θα σας καλούσα αυτό το σχέδιο να το επεξεργαστούμε και να το φέρουμε μαζί. Μαζί και να το ψηφίσουμε και με τις ευλογίες των θεσμών το σχέδιο αυτό, το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
Θέλω, όμως, να πάω στα πιο πολιτικά ζητήματα που έθιξε η τοποθέτησή σας. Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στο ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε στην Επιτροπή και στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Αλήθεια, κυρία Γεννηματά; Πείτε μου τί παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο στείλατε σε Ειδικό Δικαστήριο, από τον κ. Βενιζέλο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ;
Τί παραπάνω έκανε; Έτσι καθαρίζετε εσείς συντρόφους σας; Έτσι τους καθαρίζετε;
Κι επίσης, κυρία Γεννηματά -εγώ θέλω να επιμείνω- μας εγκαλείτε εδώ για το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος διαρκώς. Και νομίζω ότι με αυτό το ζήτημα, με αυτήν την επιμονή σας, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα σε μας που προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε, φέραμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη και σε σας, που όχι μόνο δεν προσπαθήσατε, αλλά ήσασταν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με την άλλη πλευρά.
Το παραδεχόμαστε, πήγαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό με ένα πρόγραμμα υφεσιακό, διότι στην παρούσα φάση, στους δυσμενείς σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, δεν είχαμε άλλη επιλογή.
Αυτό, όμως, το καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Ακριβώς, όπως και ο τελευταίος Ευρωπαίος πολίτης έχει καταλάβει ότι αυτό που έγινε με την Ελλάδα δεν ήταν η συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος, αλλά η επιβολή ενός προγράμματος.
Εσείς, τι ακριβώς μας ζητάτε, κ. Γεννηματά, που ταυτίζεστε για μια ακόμη φορά με τους δανειστές στο αίτημα της απόκτησης ιδιοκτησίας του οράματος;
Για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός τι σημαίνει αυτή η ιδιοκτησία, μας ζητάτε -αυτό που έχει δει όλος ο πλανήτης- την επιβολή ενός προγράμματος και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο που εκθέτει τόσο αυτούς που επέβαλαν την ισχύ τους όσο και την ίδια την Ευρώπη που φεύγει από τις αξίες της.
Εσείς μας ζητάτε να διαψεύσουμε όλα αυτά, όλα όσα έζησε η παγκόσμια κοινή γνώμη και να πούμε: «Δεν καταλάβατε καλά! Δική μας ήταν η ιδιοκτησία». Δηλαδή, εμείς τα προτείναμε όλα αυτά και όχι οι δανειστές, δικά μας είναι. Και εγώ εκεί μέσα έμεινα δεκαεπτά ώρες, διότι τους παρακαλούσα να βάλουν και άλλα μέτρα και αυτοί μου έλεγαν: «Όχι, μην βάλεις άλλα μέτρα». Αυτό ζητάτε να πούμε στον ελληνικό λαό.
Και ρωτώ γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς ειδικά, κ. Γεννηματά, γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί ακολουθείτε την ίδια γραμμή που ακολουθούσε ο κ. Βενιζέλος; Έχει καμμία προοπτική ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας όταν ταυτίζεται με τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα κέντρα στην Ευρώπη;
Εσείς η ίδια μου είπατε ότι πήγατε και συναντηθήκατε και μιλήσατε. Βλέπετε αυτήν τη συζήτηση που σήμερα διεξάγεται στην Ευρώπη με όρους, όπως τους παρακολουθήσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διχαστικούς. Από την μια μεριά είναι οι ακραίες σκληρές νεοφιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά πολύ μεγάλο μπλοκ της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας οι πράσινοι.
Εσείς με ποιον είστε σε αυτήν τη συζήτηση; Είστε με τους σοσιαλδημοκράτες ευρωπαίους που είναι με την από εδώ πλευρά ή είστε με αυτούς που είναι με την πλευρά των συντηρητικών;
Θέλω μια απάντηση σε αυτό αν και ο Κανονισμός δεν το προβλέπει.