Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και άρρηκτοι και έτσι θα παραμείνουν», ενώ συμπλήρωσε ότι «η οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να τους επηρεάσει και δεν πρόκειται να θίξει κατ' ελάχιστο τους δεσμούς αυτούς, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού, γιατί αποτελεί χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μη ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.
«Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ό,τι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του διεθνούς δικαίου και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και οποιαδήποτε λύση που θα καθιστούσε αδύνατη ή θα δυσχέραινε την πορεία της στα δύο αυτά σώματα δεν είναι δυνατή. «Μια λύση του κυπριακού που θα παραβίαζε το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα αποτελούσε προσβολή για την Ευρώπη» επισήμανε.
Ακόμη, υπέδειξε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της, αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα. «Κάθε προσβολή της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προσβολή και της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προσβάλλουν την Κυπριακή ΑΟΖ προσβάλλουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση που είχαν ήταν σημαντική και ουσιαστικού περιεχομένου.
«Διαπίστωσα το ανιδιοτελές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος» είπε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζήτησαν την παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου και την πορεία των μεταρρυθμιστικών ενεργειών που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει. «Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας για αταλάντευτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πριν από τις δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα και παράσημα σε μια σύντομη τελετή. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσφερε στον κ. Παυλόπουλο ασημένιο κυπριακό δοχείο, λέγοντας: «Δεν είναι άδειο, έχει μέσα τη ψυχή μας». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσφερε στον Κύπριο πρόεδρο δοχείο με εγχάρακτο τον ταύρο που κυνηγά την Ευρώπη. «Θέλω να ελπίζω ότι ο ταύρος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Σόιμπλε» σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης.
Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης απένειμε στον κ. Παυλόπουλο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου του Τρίτου, «σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό σας» και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένειμε στον Κύπριο Πρόεδρο τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Ανέφερε ότι ήταν το πρώτο παράσημο που πήρε όταν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα και θεώρησε χρέος του να το απονείμει για πρώτη φορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/19o8ObD
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου