«Ο καθένας από τη θέση που έχει, έχει συμβάλει σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα το οποίο είχαμε. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα και αναφορικά με το πρόγραμμα. Είμαι στην 1η γραμμή αυτού του αγώνα, έχουμε πάρει συλλογικές αποφάσεις. Είμαι κωπηλάτης σε αυτό το καράβι για να πάει μπροστά», σχολίασε αρχικά ο κ. Μηλιός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση:
«Μου δόθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για μια κεκτημένη ταχύτητα. Είχαν μάθει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να τις αγνοούν. Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα. Η θέση της χώρας μας είναι παραδοσιακά πολυδιάστατη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Επειδή είχαμε στο παρελθόν μια τέτοια παράδοση πρέπει να την επαναφέρουμε και να την ενισχύσουμε. Ήταν σημαντική αυτή η επισήμανση από την κυβέρνηση».
«Πρέπει να δώσουμε ένα σαφές σήμα για το πώς κινούμαστε. Να δείξουμε ότι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι ισχυρότερη. Σε μία συμφωνία σημαίνει ότι και το ένα μέρος συμφωνεί και το άλλο μέρος συμφωνεί . Καταλήγουμε σε μία αμοιβαία συμφωνία. Δεν σημαίνει ότι είναι κάτι προδεδομένο και –έλα να υπογράψεις. Αυτό έχει τελειώσει», επισήμανε ο κ. Μηλιός ωστόσο όπως είπε σχετικά με τη συμπεριφορά των δανειστών, «και η απέναντι πλευρά διαμορφώνει κι εμείς διαμορφώνουμε τα όριά μας. Όλες αυτές οι διατυπώσεις έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Το 'μην περιμένει η Ελλάδα να τα πάρει όλα' τι σημαίνει; Δηλαδή, πόσα θα πάρει; Πρέπει η συμφωνία να είναι win win. Οι στόχοι που θα συμφωνήσουμε δεν θα είναι οι ίδιοι. Θα είναι διαφορετικοί. Δημοσιονομική ισορροπία δεν σημαίνει αυτά τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ήταν πάνω από το επίπεδο των υποχρεώσεων σε επιτόκια. Ήταν παγίδα λιτότητας και παγίδα ύφεσης».
«Το ένα είναι η τροποποίηση των στόχων και το 2ο είναι ότι ο τρόπος επίτευξης των στόχων θα είναι περισσότερο από το παρελθόν, ελληνικής ιδιοκτησίας. Και επειδή έχει αλλάξει η κυβέρνηση και οι προτεραιότητές της, ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνει κανείς τη δημοσιονομική ισορροπία είναι διαφορετικός. Άλλο να μειώνεις το κοινωνικό κράτος και άλλο να καταπολεμάς παράνομες πρακτικές ή συνήθειες, επιφέροντας συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε.
«Τρόικα τέλος. Υπάρχει ένα πολύ θετικό προηγούμενο που δείχνει το δημοκρατικό βάθος που έχει η Ευρώπη. Η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πριν από της εκλογές, ότι η τρόικα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες όπου πήγε, παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και βασικές τις βασικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της ιδρυτικής συνθήκης», ξεκαθάρισε για την τρόικα, ενώ απάντησε σε ερώτηση για το λογιστικό έλεγχο του χρέους:
«Είναι μια δυνατότητα να ζητήσουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Αυτό αφορά ζητήματα τα οποία οδήγησαν σε μια κακή χρήση δανείων που πάρθηκαν η οποία μάλιστα ήταν εις βάρος του λαού. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία».
«Το θέμα είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να είναι ισοδύναμο με το κούρεμα. Έχουμε πει, ότι στις τεχνικές λεπτομέρειες κρύβεται όλη η ουσία. Ότι αυτά τα γενικά που λένε όλοι πρέπει να εξειδικευτούν και ο τρόπος με τον οποίο θα συμβεί αυτό είναι πολύ σημαντικός. Το Psi κατέληξε να είναι μια τρύπα στο νερό. Είχαμε καταθέσει μια λύση με συνεργάτες μου που ισοδυναμούσε με μείωση 50% του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Ευρώπης, με ανάληψη του κόστους για την εξυπηρέτηση του χρέους για 5 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ακόμα και πρόσθεσε:
«Βεβαίως θα το ζητήσουμε το κατοχικό δάνειο. Στο θεσμικό δάνειο που έχει και από την μεριά των Γερμανών αναγνωρίζεται ότι υπάρχει. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να προχωρήσουμε και σε αυτό».
athensmagazine
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1D9uscH
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου