Ερευνητές από το Εργαστήριο Food and Brand του Πανεπιστημίου Κορνέλ θεωρούν ότι ο επαρκής φωτισμός είναι ένα καλό «τρικ» για να έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση των διατροφικών επιλογών τους.
«Έχουμε περισσότερη εγρήγορση όταν ένα δωμάτιο έχει αρκετό φως κι έτσι στην περίπτωση αυτή έχουμε την τάση να παίρνουμε πιο υγιεινές και σοφές αποφάσεις», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Dipayan Biswas.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Biswas και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές 160 ατόμων όταν επέλεξαν να γευματίσουν σε 4 διαφορετικά εστιατόρια. Οι μισοί συμμετέχοντες γευμάτισαν σε αίθουσες με επαρκή φωτισμό, ενώ οι υπόλοιποι γευμάτισαν πιο... ρομαντικά, σε αίθουσες με χαμηλό φωτισμό.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, όσοι γευμάτισαν στις καλά φωτισμένες αίθουσες ήταν 16-24% πιο πιθανό να φάνε υγιεινά (π.χ. ψητό ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά), ενώ αντίθετα όσοι γευμάτισαν σε αίθουσες με χαμηλό φωτισμό ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τηγανητά φαγητά και επιδόρπια. Σε επίπεδο θερμίδων, στη δεύτερη περίπτωση παρατηρήθηκε 39% μεγαλύτερο θερμιδικό φορτίο από τα πιάτα που επιλέχθηκαν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο χαμηλός φωτισμός επηρεάζει τα επίπεδα εγρήγορσης και συνδέεται με μικρότερη συναίσθηση των αποφάσεων που κάνει το άτομο.
Ακόλουθα πειράματα στα οποία συμμετείχαν 700 φοιτητές έδειξαν βέβαια ότι δεν ευθύνεται μόνο ο φωτισμός του χώρου, αλλά κυρίως η επίγνωση του καταναλωτή.
Εάν λοιπόν θέλετε να δειπνήσετε ρομαντικά, προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρα!
Πηγή: www.onmed.gr/
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1TSLE1n
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου