Για τα περιθώρια συνεργασίας με τη Ρωσία αλλά και για τις επιχειρηματικές αποστολές που οργάνωσε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, που είχε αποτέλεσμα να κλείσει η αξιολόγηση, μιλήσαμε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρη Μάρδα.
Με αφορμή και την επίσκεψη Πούτιν ο Δ. Μάρδας, που είναι και συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας (ΜΔΕ) υποστήριξε πως υπάρχει ενδιαφέρον για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τις σημαντικές επιχειρηματικές αποστολές που οργανώνονται με στόχο τη σύναψη συμφωνιών.
Ο υφυπουργός θεωρεί πως η "περίοδος ύφεσης τελειώνει" και η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονίζοντας ωστόσο πως "τα μέτρα σαφώς και δεν θέλαμε να εφαρμοστούν", αλλά είναι "βραχυχρόνιας ισχύος".
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
* Είστε συμπρόεδρος της ΜΔΕ Ελλάδας - Ρωσίας. Θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασίες και ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας -γνωρίζουμε το ενδιαφέρον των Ρώσων για υποδομές- μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο του Μνημονίου;
Η ενδιάμεση σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου, είχε προκαθοριστεί από την 9η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που είχε γίνει στο Σότσι της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2015 και είχε σκοπό να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων μέχρι σήμερα και να δει τα σχέδια για την επόμενη Σύνοδο η οποία θα γίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα.
Πρόθεσή μας είναι η 10η Σύνοδος της ΜΔΕ να πραγματοποιηθεί, παράλληλα, με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου η Ρωσία είναι η τιμωμένη χώρα αυτή τη χρονιά. Γι' αυτό υπήρχαν αρκετά θέματα και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Υπάρχει έδαφος για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι να αναπτύξει παραπέρα και πολύ πιο έντονα τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δήλωσε και στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, είναι ευπρόσδεκτο και καλοδεχούμενο οποιοδήποτε project αφορά την ενεργειακή ενίσχυση της Ελλάδος.
* Γνωρίζουμε πως υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό και γεωργία. Τι ενδιαφέρει τους Ρώσους και τι την ελληνική πλευρά;
Ναι, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τη ρωσική πλευρά και αυτό το βλέπουμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων προορισμών στις επιλογές των Ρώσων πολιτών για την τουριστική περίοδο, κάτι που μας δίνει πάρα πολύ μεγάλα θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη του τουρισμού με τους Ρώσους πολίτες.
Επίσης υπάρχουν θέματα συμμετοχής της Ρωσίας σε μερικούς διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, αλλά και θέματα συνεργασίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα τροφίμων, με τη δημιουργία των πρώτων μεικτών επιχειρήσεων μεταξύ των εταιρειών της Ρωσίας και της Ελλάδας με πολύ καλές προοπτικές.
Η συνεργασία αυτή θα αφορά τον τομέα της γαλακτοκομίας, δηλαδή τη συμπαραγωγή πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως και την εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά. Όσον αφορά την ενέργεια, έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας η ενεργειακή πολιτική που έχει σχεδιαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.
* Θα έχει "απτά" αποτελέσματα και συνέχεια στη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα;
Η επίσκεψή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων που είχε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας πέρυσι τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάπτυξη, την οποία προσπαθούμε να επιτύχουμε, περιέχει και τη Ρωσία, ενώ η στάση σταθερής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας έναντι της Ρωσίας που κράτησε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του και συνεχίζουμε να ακολουθούμε ως κυβέρνηση δημιουργεί την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Πούτιν θα συμβάλει σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
* Το βράδυ της Τρίτης τελείωσε το Eurogroup ολοκληρώνοντας την πρώτη αξιολόγηση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχατε πει πως "ψηφίσατε μέτρα που δεν θα θέλατε να εφαρμοστούν". Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Η πρώτη καταβολή θα γίνει τον Ιούνιο 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην αγορά θα "πέσουν" 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (700 εκατ. τον μήνα). Τα χρήματα αυτά θα πάνε στην πραγματική οικονομία παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.
Ακόμη η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» γιατί εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει και τη ρευστότητα των τραπεζών, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει θετικά την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, καθώς αναμένονται θετικές κινήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.
Ως προς τα μέτρα σαφώς και δεν θέλαμε να εφαρμοστούν. Δεν ήταν στους σχεδιασμούς μας. Αναγκαστήκαμε να τα εφαρμόσουμε, αλλά είναι μέτρα βραχυχρόνιας ισχύος, κάτι που σημαίνει ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ θα εξασφαλιστεί ένας πλούτος που θα «γυρίσει» στους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε μία απάλυνση των δύσκολων αυτών μέτρων που επιβλήθηκαν, τα οποία, επαναλαμβάνω, ότι έχουν βραχυχρόνια ισχύ. Η περίοδος ύφεσης τελειώνει και η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική της εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
* Έχετε μπει σε μια λογική προώθησης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Συνομιλείτε καθημερινά με επιχειρηματίες και πολιτικό κόσμο στην Ιορδανία, την Κίνα, την Κορέα, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ. Θα είναι άμεσα τα αποτελέσματα; Τα όποια αποτελέσματα θα έχουν "γύρισμα" στην καθημερινότητα των πολιτών; Kαι κυρίως πότε και ποιων;
Η δική μας στρατηγική είναι η διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματικών αποστολών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνον τον Μάιο φέτος πραγματοποιήθηκαν τρεις διυπουργικές συναντήσεις (Ρωσία, Κορέα, Αζερμπαϊτζάν) και υπήρξε συμμετοχή της Ελλάδας σε δυο διεθνείς συναντήσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ (Ντόχα και Βερολίνο), και πραγματοποιήθηκε μία επίσκεψη με στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή (Ιορδανία), ενώ κατά την περίοδο Ιουνίου 2013 - Ιανουαρίου 2015 οργανώθηκαν μόνο 3 (ΜΔΕ) και 5 επιχειρηματικές αποστολές. Εμείς από τον Οκτώβριο του 2015 έως τέλος του 2016 έχουμε πραγματοποιήσει και προγραμματίσει 17 επιχειρηματικές αποστολές και 13 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ).
Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικές οι επιχειρηματικές αποστολές γιατί ανοίγουν τον δρόμο για σύναψη συμφωνιών συνεργασίας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά., φέρνοντας θετικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών αλλά παράλληλα βοηθούν και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος.
Γενικά, όμως, η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ανάπτυξη ωστόσο δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες. Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά.
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1X7fS3p
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου