Καταπέλτης αποτελεί, λίγες ώρες πριν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, για τους εκφραστές των παλιών και φθαρμένων – όπως αποδεικνύεται- πολιτικών και κομματικών συστημάτων εξουσίας είναι τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας «Palmos Analysis», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του altsantiri.gr.
Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σε συντριπτικό ποσοστό (79%), αναγνωρίζει πως «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δέχεται πιέσεις από πολιτικά ή και επιχειρηματικά συμφέροντα σχετικά με την διερεύνηση υποθέσεων, όπως οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς για τη φοροδιαφυγή ή τη σύναψη δανείων ΜΜΕ».
Ταυτόχρονα, ιδιαιτέρως αυξημένη είναι η απέχθεια των πολιτών απέναντι στην διαχείριση της πολιτικής επικαιρότητας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς η πλειοψηφία του δείγματος (63%) δηλώνει ότι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ δεν αντιμετωπίζουν αντικειμενικά και αμερόληπτα την κυβέρνηση και τα κόμματα.
Ισχυρό δείγμα της γενικής απαξίας στην οποία έχει υποπέσει εδώ και αρκετό καιρό η τηλεόραση, τουλάχιστον στο κομμάτι της διαχείρισης των πολιτικών θεμάτων, είναι και το ότι αποτελεί πλέον εδραιωμένη πεποίθηση (76%) πως «οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά εκμεταλλεύονται το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών ΜΜΕ για πολιτικό όφελος».
Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση νέων τηλεοπτικών αδειών (54%) και αποδέχεται (58%) ότι οι σταθμοί δεν έχουν πληρώσει στο κράτος όσα πρέπει.
Σε σχέση με το Προσφυγικό, οι πολίτες τάσσονται υπέρ της συνολικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ενιαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 79%), ενώ ένας στους δύο θεωρεί θετική για τη χώρα μας την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το θέμα.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis», για λογαριασμό του altsantiri.gr, διενεργήθηκε την περίοδο 22-25 Μαρτίου, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Κλίμα καχυποψίας για τις σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής
Του Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη*
Βαθιά καχύποπτη εμφανίζεται η κοινή γνώμη απέναντι στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και τη σχέση τους με την πολιτική και την εξουσία, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις Κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά για τα φαινόμενα διαπλοκής στο χώρο αυτό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι περίπου 3 στους 4 ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ δεν αντιμετωπίζουν αντικειμενικά και αμερόληπτα τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα, κάτι με το οποίο συμφωνούν μόνο το 15% των ψηφοφόρων. Παράλληλα, περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ δεν πληρώνουν στο κράτος όσα πρέπει, ενώ 9 στους 10 θεωρούν ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά εκμεταλλεύονται το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοτικών ΜΜΕ για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη! Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 2 στους 3) θεωρούν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των νέων αδειών για τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, ενδεχομένως ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Επιπλέον των παραπάνω, η κοινή γνώμη δηλώνει πεπεισμένη σε συντριπτικό βαθμό (πάνω από 90%) ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα υφίσταται πιέσεις από πολιτικά ή/και επιχειρηματικά συμφέροντα σε ότι αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων όπως οι λίστες Λανγκάρντ και Μπόργιανς για τη φοροδιαφυγή ή η σύναψη δανείων ΜΜΕ, κάτι που ολοκληρώνει την εικόνα καχυποψίας και αμφισβήτησης των θεσμών σε θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Τέλος, στο φλέγον θέμα του προσφυγικού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (74%) δηλώνουν ότι βρίσκουν θετική για την Ελλάδα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα τηρήσει την εν λόγω συμφωνία. Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνουν ότι θεωρούν αναγκαία την συνολική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενιαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (79%), έναντι της αντιμετώπισης του προβλήματος από το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά με μονομερείς ενέργειες (16%).
* Ο κ. Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι διευθυντής ερευνών της εταιρείας Palmos Analysis (temekenidis@palmosanalysis.gr)
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1ojjmQs
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου