Αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στην ομαλή ροή των δόσεων του νέου δανείου, ενδέχεται να περιοριστεί στα 1,7 δισ. ευρώ με τα 700 εκατ. ευρώ εξ αυτών, όμως, να μην μπορούν να καλυφτούν παρά με μείωση των συντάξεων ή ταυτόχρονα και αυξήσεις εισφορών, μιας και ένα λογιστικό έλλειμμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλυφτεί με ένα δανεισμό μεταξύ των ταμείων ή με ρέπος μεταξύ ταμείων - τραπεζών.
Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου του 2015, τη μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015 ίσως, κάποιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις –αν δεν βρεθούν "ισοδύναμα" μέτρα όπως π.χ. η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών- θα αποτραπούν τα χειρότερα, τουλάχιστον για φέτος.
Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι εφαρμοστικοί εγκύκλιοι από το Υπ. Εργασίας για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το νέο τρόπο υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων. Έτσι είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 450 – 900 εκατ. ευρώ (0,25-0,5% του ΑΕΠ) φέτος, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Παράλληλα, εντείνονται οι συζητήσεις στην Επιτροπή Σοφών που συνέστησε ο απερχόμενος υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρουγκαλος για το νέο Ασφαλιστικό που πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2015 για να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές και τις μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τις προβολές τις οποίες έχουν κάνει για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους με βάση εκτιμήσεις για ύφεση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5% επισημαίνουν τα εξής:
Στο "μέτωπο" των ασφαλιστικών εισφορών στους πρώτους έξι μήνες του 2015 έχει καταγραφεί μείωση 895 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και στο "μέτωπο" των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει καταγραφεί μείωση 1,328 δισ. ευρώ.
Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί μείωσης των εισφορών, τότε η "τρύπα" που έχει δημιουργηθεί στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών -από αυτή την πλευρά των εισφορών- θα φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε μία μείωση της κρατικής συνεισφοράς στους ασφαλιστικούς οργανισμούς –αν και όχι τόσο μεγάλη όσο έχει φανεί έως τώρα- κυρίως λόγω του ότι φέτος δεν προβλεπόταν κάποια σημαντική ειδική χρηματοδότηση για εκκαθάριση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων όπως πέρσι (τουλάχιστον 840 εκατ. ευρώ), αλλά και λόγω κρίσης ρευστότητας του Δημοσίου.
Στο α' εξάμηνο του 2015 το κράτος έχει δώσει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς 1,7 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί κρατικής υποχρηματοδότησης και το β' εξάμηνο του 2015, τότε η "τρύπα" που θα δημιουργηθεί στους εν λόγω οργανισμούς λόγω... κράτους θα φτάσει ακόμα και τα 3,3 δισ. ευρώ.
Στο υπ. Εργασίας εκτιμούν πως στις περιπτώσεις που έχει καθυστερήσει να καταβληθεί η κρατική χρηματοδότηση όπως στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ, θα διορθωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες με την ομαλή ροή των δόσεων του νέου δανείου, κλείνοντας έτσι ένα μέρος της "τρύπας" από πλευράς, τουλάχιστον, κράτους (1,8 δισ. ευρώ).
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, δεδομένου πως το "αποθεματικό" 450 εκατ. ευρώ που είχε κρατήσει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. "υπό κατανομή κονδύλια") για τις συντάξεις έχει σχεδόν εξαντληθεί με έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Ακόμα και όλους τους πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που θα βρίσκονται σε "ρευστή" μορφή (γύρω στα 400 εκατ. ευρώ) μέχρι τέλος του 2015, και αν αντλούσαν τα δύο βασικά ελλειμματικά ταμεία, το ΙΚΑ και κυρίως ο ΟΑΕΕ, δεν θα ήταν αρκετό για να κλείσουν τις "τρύπες" τους.
Με τους πόρους του ΑΚΑΓΕ, το πολύ – πολύ να μειωνόταν το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών κατά 400 εκατ. ευρώ. Μένουν, όμως, ακόμα "τρύπες" κατ' ελάχιστο 2-2,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές.
Για φέτος αναμενόταν σχεδόν οι ίδιες ασφαλιστικές εισφορές με πέρσι, δηλαδή γύρω, στα 18,4 δις. ευρώ. Αντ' αυτού, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 16,7 δισ. ευρώ.
Συνεπώς ακόμα και αν το κράτος κατέβαλε και με το... παραπάνω όλες τις υποχρεώσεις του, το έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων δεν θα ήταν μικρότερο φέτος από 1,7 δισ. ευρώ έναντι 970 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Συνεπώς μέχρι τέλος του χρόνου, στην πολύ... καλύτερη περίπτωση θα λείψουν άμεσα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μιας και τα υπόλοιπα 1 δισ. ευρώ μπορούν ίσως να καλυφτούν με εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των ταμείων (π.χ. το ΙΚΑ δανείζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου) και ρέπος με τις τράπεζες.
capital.gr
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1UlV3jR
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου