Καθηγητή Δερματολογίας Βόλφγκανγκ Μπόιμλερ, του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, πολλές από τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ περιέχουν ουσίες ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αυτοκινήτων. Μικρές εταιρίες προμηθεύονται χρωστικές ύλες από τις μεγάλες χημικές βιομηχανίες και στη συνέχεια παρασκευάζουν ειδικά μελάνια για τατουάζ, χωρίς να ελέγχουν την καταλληλότητα των μελανιών αυτών για το ανθρώπινο δέρμα. Σύμφωνα με τον Πέτερ Λάουξ από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αποφυγής Κινδύνων (BfR) οι μεγάλες χημικές βιομηχανίες αναφέρουν ότι τα χρώματα που παράγουν δεν ενδείκνυνται για τη χρήση αυτή.
Ο καθηγητής Μπόιμλερ συμπληρώνει ότι και μόνο το γεγονός ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ δεν πρέπει να διαλύονται στο νερό σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα για το ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μόλις δύο τρίτα του μελανιού παραμένουν στο δέρμα και το υπόλοιπο διοχετεύεται στον οργανισμό και ειδικότερα στο αίμα, τους λεμφαδένες και άλλα ζωτικά όργανα.
Η χημεία των χρωμάτων
Σύμφωνα με to Deutsche Welle, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος είναι συνήθως αζωενώσεις, οργανικές ουσίες που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορούν να διαλυθούν όταν έρθουν σε επαφή με το φως του ήλιου, προκαλώντας ακόμη και καρκίνο, όπως η κόκκινη χρωστική ουσία ν. 22. Άλλες ουσίες περιέχουν χαλκό ή νικέλιο. Το καφέ μελάνι που περιέχει οξείδιο του σιδήρου και νικέλιο, κρίνεται ύποπτο για πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων.
Αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία δεν προέρχονται μόνο από τα χρώματα. «Τα μελάνια των τατουάζ περιέχουν κι άλλες ουσίες» σύμφωνα με τον Πέτερ Λάουξ, «όπως διαλυτικές ουσίες, συντηρητικά όπως και άλλες τοξικές προσμείξεις». Ιδιαίτερα επικίνδυνοι κρίνονται οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι παρασκευάζονται κατά την καύση άνθρακα για βιομηχανικούς σκοπούς και θεωρούνται καρκινογόνοι. Η ουσία αυτή συναντάνται κυρίως στο μαύρο χρώμα που χρησιμοποιείται στα τατουάζ.
Νομικό πλαίσιο
Τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εγκεκριμένες ουσίες είναι ισχνό και ο λόγος είναι ότι οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν ούτε στην κατηγορία των φαρμακευτικών ουσιών αλλά ούτε και καλλυντικών. Τόσο τα φάρμακα όσο και τα καλλυντικά οφείλουν να πληρούν ορισμένες αυστηρές προδιαγραφές προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα να αναγράφουν τις πιθανές παρενέργειες και την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχουν με άλλες ουσίες, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των τατουάζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε σχετικό ψήφισμα το 2008, σύμφωνα με το οποίο καλούσε τα κράτη-μέλη του να λάβουν αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα αναφορικά με τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως και σήμερα είναι ελάχιστα.
Πηγή: Deutsche Welle
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/12bnJSC
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου