Με τα νομοθετήματα αυτά είχε διαφωνήσει, μάλιστα, και η τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία του βασικού νόμου και γι’ αυτό δεν έγινε εκταμίευση της έκτης δόσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Σήμερα η Ολομέλεια ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε κάποια από τα άρθρα των τεσσάρων νομοθετημάτων, παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης έως 350.000 ευρώ, τη διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων για εκποιήσεις, τη διαγραφή των υποχρεώσεων εγγυητών και την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί εκποιήσεων, ώστε να εφαρμοστεί μαζί με τη νομοθεσία με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε πως η απόφαση τονίζει ότι και τα τέσσερα νομοθετήματα παρουσιάζουν προβλήματα συνταγματικής φύσεως με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν και επομένως εκπίπτουν. Σημείωσε δε ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη, διότι, όπως εξήγησε, στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλο τριτοβάθμιο όργανο.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «δεν θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφήνει νικητές και ηττημένους». Η απόφαση, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη και την ίδια ώρα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο αναγκαίου προγράμματος για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Έπειτα από τη σημερινή εξέλιξη, αναμένεται ότι το Eurogoup, στις 6 Νοεμβρίου, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ, και θα καθορίσει τον χρόνο της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος
from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1wQjklv
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου