Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: “Βαθαίνει” το μυστήριο του κρατήρα στη Σιβηρία μετά την εμφάνιση νέων κοιλωμάτων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: “Βαθαίνει” το μυστήριο του κρατήρα στη Σιβηρία μετά την εμφάνιση νέων κοιλωμάτων

Μετά το μυστήριο του γιγαντιαίοy κρατήρα που εμφανίστηκε ξαφνικά στη χερσόνησο Yamal, νέα ανεξήγητα κοιλώματα έκαναν την εμφάνισή τους στη Σιβηρία. Ένας δεύτερος κρατήρας εμφανίστηκε στην ίδια μόνιμα παγωμένη περιοχή…



Το αρχικό κοίλωμα είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, όταν προσδιορίστηκε από πιλότους ελικοπτέρων, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από ένα τεράστιο εργοστάσιο εξόρυξης φυσικού αερίου στο Bovanenkov.


Τώρα τα καινούρια κοιλώματα – μικρότερα σε διάμετρο, αλλά παρόμοια σε σχήμα – θέτουν μια νέα πρόκληση για τους Ρώσους επιστήμονες. “Οι θεωρίες [για την προέλευσή τους] κυμαίνονται από μετεωρίτες και πυραύλους που ξέφυγαν από την πορεία τους, τεχνητή φάρσα και εξωγήινους μέχρι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από μεθάνιο ή σχιστολιθικό αέριο που εξερράγη ξαφνικά”, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Siberian Times.


crater1.jpg

“Η εκδοχή ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας απελευθέρωση αερίου μεθανίου, το οποίο στη συνέχεια ωθεί μια έκρηξη, είναι η επικρατούσα μέχρι στιγμής, παρ” όλο που οι επιστήμονες δεν είναι πρόθυμοι να προβούν σε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς περισσότερη μελέτη.”


ice+crater.jpg

Ο νέος κρατήρας στη Yamal είναι στο διαμέρισμα Taz της περιοχής, κοντά στο χωριό Antipayuta, και έχει διάμετρο περίπου 15 μέτρα.


Το αναπληρωματικό μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου, Mikhail Lapsui είπε: “Πέταξα με το ελικόπτερο για να επιθεωρήσω τη χοάνη”, η οποία, όπως είπε, διαμορφώθηκε πέρυσι, παρόλο που οι σχετικές αναφορές μόλις τώρα βγήκαν στο φως.


“Υπάρχει χώμα απ” έξω, σαν να πετάχτηκε ως αποτέλεσμα υπόγειας έκρηξης. Σύμφωνα με τους τοπικούς κατοίκους, το κοίλωμα διαμορφώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013. Οι παρατηρητές δίνουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, αρχικά έβγαιναν καπνοί από το μέρος και μετά υπήρξε μια φωτεινή λάμψη. Ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, ένα ουράνιο σώμα έπεσε στο σημείο.”


soil.jpg

Η επικεφαλής επιστήμονας του Earth Cryosphere Institute, Marina Leibman, δήλωσε στο URA.RU, μια ιστοσελίδα στη Σιβηρία: “Έχω ακούσει για τη δεύτερη χοάνη στη Yamal, στην περιφέρεια Taz και είδα τις φωτογραφίες. Αναμφίβολα, πρέπει να μελετήσουμε όλους αυτούς τους σχηματισμούς. Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προβλέψουμε την εμφάνισή τους. Κάθε νέα χοάνη παρέχει στους επιστήμονες πρόσθετες πληροφορίες.


scientists.jpg

Ο τρίτος κρατήρας βρίσκεται στη χερσόνησο Taymyr και ανακαλύφθηκε τυχαία από εκτροφείς ταράνδων, οι οποίοι παραλίγο να πέσουν μέσα, στα περίχωρα του μακρινού φυλακίου του Nosok. Η χοάνη έχει το σχήμα ενός τέλειου κώνου, όπως λένε οι ντόπιοι, που βρίσκονται στο σκοτάδι όσον αφορά τη διαμόρφωση του κρατήρα. Το βάθος της εκτιμάται μεταξύ των 60 και 100 μέτρων και η διάμετρος της ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα.


crater4.jpg

Οι εμπειρογνώμονες – γεωλόγοι, οικολόγοι και ιστορικοί – δεν συμφωνούν σχετικά με την προέλευση της χοάνης, λένε τα ρεπορτάζ από την περιοχή. “Δεν φαίνεται να είναι ανθρώπινο έργο, αλλά ούτε μοιάζει με φυσικό σχηματισμό”, αναφέρεται σε μια περιγραφή, που εκφράζει την απορία για την δημιουργία του. Οι επιστήμονες στην περιφέρεια Krasnoyarsk – τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία – σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτη του κοιλώματος.


Το πρώτο κοίλωμα έχει βάθος 70 μέτρων περίπου και όταν μία ομάδα εμπειρογνωμόνων το επισκέφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, παρατήρησαν στον πυθμένα του μία παγωμένη λίμνη.


Στο απόσπασμα τονίζεται μία αμαύρωση στο χείλος, κάτι που νωρίτερα θεωρήθηκε ως ένδειξη θερμότητας, πιθανόν από κάποια έκρηξη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κρατήρα. “Βρήκαν ότι ο κρατήρας – περίπου στα 70 μέτρα βάθος – έχει μια παγωμένη λίμνη στον πυθμένα του και το νερό επικαλύπτει τα διαβρωμένα μόνιμα παγωμένα τοιχώματά του”, γράφουν οι Siberian Times.


“Δεν είναι τόσο ευρύς όσο αναφέρουν οι εναέριες εκτιμήσεις, που νωρίτερα υποδήλωναν ότι το εύρος του κυμαινόταν μεταξύ των 50 και των 100 μέτρων.”


Ο Andrey Plekhanov, ανώτερος ερευνητής στο Ρωσικό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών στην Αρκτική, αποκάλυψε ότι χρησιμοποιούνται εικόνες δορυφορικής χαρτογράφησης για να καθοριστεί ο χρόνος διαμόρφωσης του φαινομένου, που πιστεύεται ότι είναι μέσα στην περσινή ή την προπέρσινη χρονιά.


map.jpg

“Ο κρατήρας έχει ένα μάλλον οβάλ παρά κυκλικό σχήμα, που καθιστά δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό της διαμέτρου. Μέχρι τώρα εκτιμούμε ότι είναι γύρω στα 30 μέτρα. Αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τη διάμετρο μαζί με το περίγραμμα από το χώμα, το λεγόμενο παράπετο, τότε η η διάμετρος φτάνει τα 60 μέτρα.”


meter.jpg

Η δομή είναι τόσο εύθραυστη, ώστε οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταρριχηθούν μέχρι τη λίμνη κι έπρεπε να κατεβάσουν μια κάμερα στη θέση τους.


crater.jpg

Μια θεωρία είναι ότι το στοιχείο που βρέθηκε είναι ένα “pingo’, όπως αναφέρει η Sunday Morning Herald. Το pingo είναι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου που βρίσκεται στο υπέδαφος και μπορεί να δημιουργήσει ένα κοίλωμα στο έδαφος όταν λιώσει. “Σίγουρα από τις εικόνες που έχω δει μοιάζει με παγωμένο στοιχείο, ίσως ένα pingo που έχει καταρρεύσει”, ανέφερε ο Dr. Chris Fogwill από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. “Αυτή είναι προφανώς μια πολύ ακραία εκδοχή και αν έχει υπάρξει κάποια αλληλεπίδραση με το φυσικό αέριο στην περιοχή, αυτό αποτελεί μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μόνο πηγαίνοντας εκεί.”


scientist.jpg

Ο Dr. Plekhanov πρόσθεσε ότι το κοίλωμα είναι μάλλον αποτέλεσμα “συσσώρευσης υπερβολικής πίεσης” στο υπέδαφος, εξαιτίας της μεταβολής της θερμοκρασίας στην περιοχή. Είπε ότι το 80% του κρατήρα φαίνεται ότι αποτελείται από πάγο και ότι δεν υπάρχουν ίχνη έκρηξης. Η ανακάλυψη εξαλείφει την πιθανότητα μετεωρίτης να έπληξε την περιοχή.


scientist1.jpg

“Θα μπορούσε να συνδεθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα μας για να απαντήσουμε σ” αυτή την ερώτηση”, δήλωσε ο Dr. Plekhanov. “Τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια – του 2012 και του 2013 – ήταν σχετικά ζεστά για τη Yamal. Ίσως αυτό να επηρέασε με κάποιο τρόπο τη διαμόρφωση του κρατήρα. Αλλά πρέπει να κάνουμε δοκιμές και έρευνα πρώτα και μετά να το πούμε πιο οριστικά.”


scientist3.jpg

Μετά την ανακάλυψη του κοιλώματος, υπήρχαν υποθέσεις στο Διαδίκτυο σχετικά με τον κρατήρα που υποδείκνυαν την “άφιξη ενός αεροσκάφους ΑΤΙΑ”. Αποκλείοντας εξωγήινες παρεμβάσεις, ο Dr. Plekhanov είπε: “Μπορούμε να πούμε με σιγουριά μόνο ότι υπό την επίδραση εσωτερικών διαδικασιών υπήρξε μια εκτίναξη στο μόνιμα παγωμένο έδαφος. Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν έκρηξη, αλλά εκτίναξη, οπότε δεν απελευθερώθηκε θερμότητα, καθώς συνέβαινε.”


crater2.jpg

Ο Ρώσος επιστήμονας πρόσθεσε: “Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο, παρόλο που έχω βρεθεί πολλές φορές στη Yamal.” Ο κρατήρας είναι πολύ διαφορετικός από τους άλλους στη Yamal. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι το φαινόμενο μπορεί να επανεκκινήσει μια διαδικασία που έχουμε να δούμε για 8.000 χρόνια, όταν η Yamal σχηματίστηκε πάνω σε αυτό που κάποτε ήταν θάλασσα. Αυτό μπορεί να “επαναλαμβάνεται σήμερα”, είπε. “Αν αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας μοναδικής φυσικής διαδικασίας που διαμόρφωσε το ασυνήθιστο τοπίο της χερσονήσου της Yamal.”


Πηγή: Daily Mail








from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1s1yhNP

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου