Η βιταμίνη Ε ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες Α, D, Κ και αποθηκεύονται στο σώμα.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες βασίζονται στα διατροφικά λίπη για τη μεταφορά και την απορρόφησή τους.
Τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Ε μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες, τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες, στις οποίες ανήκουν οι άλφα, βήτα, δέλτα και γάμα μορφές (δηλαδή άλφα τοκοφερόλη, άλφα τοκοτριενόλη, βήτα τοκοφερόλη κ.ο.κ.). Η βιταμίνη Ε είναι αρκετά σημαντική για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως:
Προστατεύει την επιδερμίδα μας, τη γήρανση του δέρματος, από τα ηλιακά εγκαύματα και από τον καρκίνο του δέρματος
Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες, προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα
Συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη και προστατεύει εναντία στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του καρκίνο του στόματος στους καπνιστές, του καρκίνου του παχέος εντέρου και των πολυπόδων, καθώς επίσης και των καρκίνων του στομάχου και του παγκρέατος
Έχει συνδεθεί με τη γονιμότητα
Γυναίκες οι οποίες έχουν προβλήματα σύλληψης συχνά υπόκεινται σε θεραπεία με βιταμίνη Ε. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για την πρόληψη των επιπλοκών σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος (προεκλαμψία), για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), για τις επώδυνες περιόδους, για την εμμηνόπαυση, για τις εξάψεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και τις κύστες του μαστού.
Επιπλέον, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών από τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης των αρτηριών, της καρδιακή προσβολής, του πόνου στο στήθος, του πόνου στο πόδι λόγω φραγμένων αρτηριών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για τη θεραπεία του διαβήτη και των επιπλοκών του.
Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ακόμη για τη βελτίωση της φυσικής αντοχής, την αύξηση της ενέργειας, τη μείωση της μυϊκής βλάβης μετά την άσκηση και την βελτίωση της μυϊκής δύναμης.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα. Πλούσιες πηγές είναι τα λίπη, τα σιτηρά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, ο ηλιόσπορος, το σπανάκι, οι ελιές, το ακτινίδιο, τα σπαράγγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μοσχάρι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια. Φροντίστε να λαμβάνεται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε από την καθημερινή σας διατροφή.
Για να αυξήσετε την απορρόφησή της από τον οργανισμό, λάβετε και βιταμίνη C. Η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα υγείας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες δεν πληρούν τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις σε Βιταμίνη Ε, ενδεχομένως θέτουν την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο. Η έρευνα από την Global Ingredients Supplier που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Vitamin Nutrition Recearch, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε αρκετή έρευνα παρά τη σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών και το ανησυχητικό γεγονός είναι ότι λίγοι άνθρωποι είχαν την επαρκή κάλυψη της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης.
Στην Ευρώπη το RDI της βιταμίνης Ε είναι 4 έως 25mg ισοδύναμα α-τοκοφερόλης (α-ΤΕ) την ημέρα για τους άνδρες και 3 έως 12mg α-ΤΕ την ημέρα για γυναίκες.
Οι επιπτώσεις των χαμηλών επίπεδων βιταμίνης Ε μπορεί να θέσει τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως:
Εμφάνιση αιμολυτικής αναιμίας, λόγω οξειδωτικής ζημιάς στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα
Προβλήματα αναπαραγωγής, όπως υπογονιμότητα.
Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα –όταν υπάρχει επάρκεια της βιταμίνης Ε η επιδερμίδα μας είναι πιο φωτεινή
Δημιουργία καταρράκτη
Νευρολογικές βλάβες
Χαμηλό βάρος σε πρόωρα βρέφη
(mednutrition.gr)